Tietämättömyys, penkkiurheilu ja muita vitsauksia
Oletko aivan pihalla politiikasta? Vai suhtaudutko siihen pelkkänä viihdyttävänä harrastuksena?
Ylioppilaslehti julkaisi marraskuussa haastattelun, jossa tietokirjailija Tommi Uschanov palaa yhteen suosikkiaiheistaan – yhteiskunnalliseen tietämättömyyteen.
Uschanov käsitteli aihetta kattavasti vuonna 2010 julkaistussa kirjassaan Suuri kaalihuijaus. Hänen mukaansa tutkimukset osoittavat, että ihmisten keskimääräinen tietämys yhteiskunnallisista kysymyksistä on verrattain heikkoa. Perusteellisesti asioihin ennättää ja motivoituu paneutumaan lopulta vain rajattu, lähinnä politiikoista, toimittajista ja tutkijoista koostuva yhteiskunnan ”eliitti”.
Kymmenen vuoden takaisessa kirjassaan Uschanov tarjoili kattavasti esimerkkejä tietämättömyystutkimuksen saralta. Monet hätkähdyttävimmistä havainnoista löytyivät Yhdysvalloista, mutta kyllä mukaan mahtui myös suomalaistutkimuksia. Vuonna 2008, vuosi eduskuntavaalien jälkeen, tehty kyselytutkimus raportoi, että kyselyyn vastanneista vain 38 prosenttia osasi jaotella kaikki eduskuntapuolueet oikein hallitukseen ja oppositioon. Helsingin Sanomien puoli vuotta viimeisimpien eduskuntavaalien jälkeen teettämä gallup tuotti hyvin samanlaisen tuloksen.
Samaan aikaan julkisessa keskustelussa on esiintynyt myös vastakkaiselta kuulostava ilmiö. Englanninkielisessä mediassa on alkanut näkyä termi ”political hobbyism”, jolla viitataan harrastuksenomaiseen politiikan seuraamiseen.
Ilmiötä on kommentoinut kärkevästi muun muassa politiikantutkija Eitan Hersh, joka puhui vastikään aiheesta toimittaja Chris Hayesin podcastissa. Vaikka termi voi olla uusi, on vapaa-aikansa yhteiskunnallisia aiheita käsittelevien podcastien, somekanavien ja verkkojulkaisujen (sekä toisinaan myös ajankohtaisohjelmien ja kirjojen kaltaisten fossiilisten tietolähteiden) parissa kuluttava ihmistyyppi luultavasti monelle ennestään tuttu.
Kiinnostuksessa politiikkaa kohtaan ei toki sinänsä ole Hershin mielestä mitään väärää. Tällaisissa tapauksissa politiikan seuraaminen jää kuitenkin usein penkkiurheilua muistuttavaksi ajanvietteeksi ilman minkäänlaista pyrkimystä omaan aktiiviseen toimintaan.
Malliesimerkkinä tästä olisi korkeakoulutettu nuori aikuinen, joka seuraa tiiviisti datajournalismiin erikoistuneen – Yhdysvaltain vaalien alla Suomessakin noteeratun – FiveThirtyEight-sivuston analyyseja ja raivoaa jalkapallohuligaanin lailla Twitterissä valtakunnan politiikan ajankohtaisista kohuista. Hän voi kuitenkin olla täysin tietämätön siitä, mitä hänen asuinalueensa paikallispolitiikassa tapahtuu tai miten hän voisi ajaa itselleen tärkeitä asioita ruohunjuuritasolla. (Aivan kuten SM-liigan innokas seuraaminen kotisohvalta ei välttämättä kerro kovin paljoa siitä, kuinka aktiivisesti henkilö itse harrastaa jääkiekkoa tai osallistuu lähiseuransa toimintaan.)
Uschanovin tietämättömät ja Hershin penkkiurheilijat eivät välttämättä lopulta eroa toisistaan dramaattisesti, kun mietitään panosta yhteisön eteen ja yhteiskunnan kehittämiseksi. Jälkimmäiset saattavat toki päätyä todennäköisemmin äänestämään vaaleissa ja voivat hyödyntää mediakulutuksen kautta kertynyttä tietämystään äänestyspäätöstä tehdessään. Toisaalta tietämättömyys valtakunnan politiikasta, EU-asioista tai Yhdysvaltain presidentinvaaleista ei tarkoita sitä, etteikö henkilö voisi mielekkäällä tavalla osallistua paikallisyhteisönsä kehittämiseen esimerkiksi erilaisen järjestötoiminnan kautta.
Kirjoittaja kuunteli viime vuonna Spotifyin kautta yhteiskunnallisia teemoja käsitteleviä podcasteja noin 17 000 tuntia. Aktiivisimmassa kulutuksessa oli FiveThirtyEightin politiikkapodcast. Kirjoittajalla ei ole aavistustakaan siitä, mitä hänen nykyisen kotikaupunkinsa paikallispolitiikassa tapahtuu.
Lähteet
Hayes, C. (25.11.2020). Highlighting the problem of political hobbyism with Eitan Hersh [podcast-jakso]. Sarjassa Why Is This Happening? NBC News. https://www.nbcnews.com/think/opinion/highlighting-problem-political-hobbyism-eitan-hersh-podcast-transcript-ncna1248904
Pullinen, J. (27.12.2019). Tiedätkö, mitkä puolueet ovat Suomen hallituksessa? HS-gallupissa vain neljä kymmenestä suomalaisesta vastasi oikein. Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006355169.html
Siltamäki, T. (27.11.2020). Tietääkö kukaan enää mistään mitään, Tommi Uschanov? Ylioppilaslehti. https://ylioppilaslehti.fi/2020/11/tietaako-kukaan-enaa-mistaan-mitaan-tommi-uschanov/
Uschanov, T. (2010). Suuri kaalihuijaus: Kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä. Teos.